M.M: NewNewsPageTemplate
NewNewsPageTemplate

Makea case – mukana myös Pandan lakritsan ja suklaan valmistuksessa

2018-12-04

Pandan makeistehtaalla Vaajakoskella on valmistettu lähes 100 vuotta lakritsia ja suklaakonvehteja. Suomessa Panda on näiden tuotteiden markkinajohtaja, mutta yli puolet lakritsan tuotannosta menee vientiin. Makeisia valmistetaan tehtaalla noin 11 miljoonaa kiloa vuodessa, joten makean ystäviä todellakin riittää. Mutta miten liittyy tarinaan tekninen laitetoimittaja Christian Berner?

Olutta ja lakritsaa – yritykset täynnä historian havinaa!

Christian Berneriä ja Pandaa yhdistää ensinnäkin yritysten pitkät historiat ja hauskat tarinat. Christian Bernerin osalta varmaan yllättää, että yrityksen yli satavuotinen taival sai alkunsa eräästä toisesta nautintoaineesta, oluesta, ja siihen liittyvästä panimoteollisuudesta. Norjalainen Christian Berner aloitti 16-vuotiaana uransa panimoteollisuuden parissa. Tarina ei kerro, oliko herra suuri oluen ystävä, mutta taitava liikemies hän ainakin oli. Hän tutki Ruotsin markkinoita ja vain 20-vuotiaana vuonna 1897 hän perusti Christian Berner AB:n tuomaan teknisiä laitteita Göteborgin panimoille. Ja tänä päivänä Christian Berner toimittaa teknisiä laitteita useille teollisuuden aloille Pohjoismaissa – kuten vaikkapa makeistehtaaseen lakritsan ja suklaan valmistukseen.

Mutta tiesitkö, että lakritsin on uskottu omaavan parantavia, jopa mystisiä voimia? Lakua on aikoinaan käytetty suojaamaan pahoilta hengiltä ja se on toiminut parannuskeinona useisiin sairauksiin. Ja suklaahan tunnetusti auttaa aivan kaikkeen! Pandan tarina alkoi vuonna 1927 SOK:n makeistehtaana ja vasta 1950 -luvulla yritys sai nimekseen tuntemamme Pandan. Taiteilija Bror Zetterborgin toimesta sympaattinen pandahahmo päätyi Panda-Pop –suklaalevyn kääreeseen. Asiakkaat pitivät leppoisasta hahmosta ja iloisesta ilmeestä ja kuinkas ollakaan, pian kaikki tuotepakkaukset saivat pandan kanteensa ja lopulta suosittu Panda lunasti paikkansa koko tehtaan nimenä.  Ja onneksi lakua ja suklaata saa tänä päivänä syödä ilman sairauksia ja sydänsuruja ja tuotteetkin löytyvät jokaisen kaupan hyllyltä!

Värit ja aromit vaativat tarkkaa annostelua

Historiaa on myös Christian Bernerin ja Pandan yhteistyössä, laitetoimittajan ja makeisvalmistajan yhteinen taival on jatkunut jo parikymmentä vuotta. Christian Berner on toimittanut makeisten valmistamiseen Watson-Marlowin pumppuja, joilla annostellaan Pandan tehtaalla värejä ja aromeja makeismassaan.

Pitkäaikainen yhteistyö syventyi entisestään, kun tehtaalle tarvittiin lisää tehoa tuotantoon. Pandalla oli tarve uusia prosessia pätsityyppisestä toiminnasta jatkuvatoimiseksi tuotannoksi. Vuonna 2018 suuren investoinnin myötä kaksi vanhaa tuotantolinjaa poistettiin ja tilalle tuli yksi merkittävästi tehokkaampi tuotantolinja, jossa mukana myös Watson-Marlowin letkupumput.

Kuvassa: Watson-Marlow 520U/R annostelupumput

”Pumppumalliksi valikoitui Watson-Marlovin letkupumput tekniikan modulaarisuuden, tuotevaihtojen helppouden ja mikä tärkeintä, laadun parantumisen vuoksi. Erittäin tärkeä seikka pumppujen valinnassa oli myös niiden hygieenisyys”, kertoo pumppuspesialisti Ismo Teerioja Christian Berneriltä ja jatkaa: ”Pumppujen paine ei aluksi riittänyt ja vaihdoimme korkeammalle paineelle sopivampia roottoreita pumppuihin ja tämä ratkaisi ongelmat. Annostelu on nyt priimaa. ”

Yhteistyöhön ollaan todella tyytyväisiä myös Pandan makeistehtaalla. Tuotantoprosessien kehittyminen vaatii myös uusia teknisiä laitteita ja asiantuntemusta myös tältä alalta. Suurena apuna on myös pitkään jatkunut asiakassuhde, jossa kumpikin osapuoli tuntevat toisensa ja toimintatavat ovat vakiinnuttaneet paikkansa.

”Prosessit ovat kehittyneet modernimpaan suuntaan ja tarvitsimme Christian Bernerin asiantuntemusta avuksemme. Olemme erittäin tyytyväisiä laitteiden toimintaan sekä Ismon ammattitaitoon”, toteaa tekninen päällikkö Arto Liimatainen Pandalta.

Pandan sivuille tästä >> 

Makeisten kuvat: Panda/Orkla Suomi

TopContent: Link (7757)
Default.Master