Christian Bernerin sivuilla käytetään evästeitä. Hyväksy evästeiden käyttö, niin webbisivut toimivat paremmin. Lue lisää

Etsi Tuotteet

Tuotteet

Etsi Valmistajat

Valmistajat
Viimeksi päivitetty: 19-10-09 | 15.51

Case Arcadahallen – kelluva liikuntasali rakennuksen katolla

Helsingin Arabianrannassa sijaitsevat Ammattikorkeakoulu Arcadan opiskelija-asunnot ja liikuntahalli on erinomainen esimerkki äänen ja tärinän eristämisestä. Miten viisikerroksisen asuinrakennuksen katolle voidaan rakentaa liikuntahalli ilman, että eri liikuntalajeista kantautuvat äänet ja töminät eivät kantaudu alempiin asuinkerroksiin?

Mission impossible – vai onko sittenkään?

Ajatus tuntui vaativalta, mutta rakennuksen akustiikan suunnittelusta vastaava Akukonin projektipäällikkö Oskar Lindfors otti yhteyttä Christian Bernerin tärinäneristämisen asiantuntijaan, Tuomas Laitiseen. Vastaavia toteutuksia ei ollut aikaisemmin tehty ja missiona oli kehittää todella jykevä ratkaisu, joka vaimentaa lattiaan kohdistuvien iskujen värähtelystä aiheutuvaa runkomelua ja lisäksi ratkaisun pitää kestää myös aikaa. Ongelmaan löytyi ratkaisu Christian Bernerin edustamista Sylomer -tärinänvaimennustuotteista.

”Käsittääkseni vastaavia projekteja ei ole Suomessa toteutettu aikaisemmin ja halusin jo suunnitteluvaiheessa tukeutua asiantuntijaan, jonka kanssa olemme tehneet myös aikaisempia projekteja”, kertoo Oskar Lindfors Akukonilta.

Suunnitelmasta toteutukseen

Liimapuurunkoinen liikuntahalli tuli eristää kokonaan muista rakennuksen rakenteista. Myös tärinäneristeeltä vaadittiin matalaa ominaistaajuutta eli erityistä paksuutta, jotta liikuntahallista kantautuvat äänet pystytään eliminoimaan täysin kokonaan. Hallin lattia on toteutettu kaksoislaattarakenteella ja ylempi ontelolaattaosa toimii hallin lattiana, joka kelluu runkoääntä eristävien Sylomer -kaistojen päällä.

”Äänieristeeksi valittiin Sylomerin 100 millimetriä paksu elastomeerista valmistettu tärinäeriste. Tietääkseni vastaavaa vahvuutta ei ole koskaan aikaisemmin käytetty Pohjoismaissa." kertoo Tuomas Laitinen Christian Berneriltä ja jatkaa: ”Sylomer -kerroksen jäykkyys vaihtelee kuormituksen mukaan ja jäykin tuote on liimapuupilareiden kohdalla. Materiaalin laskennallinen säilyttää laskelmien mukaan kimmoisuutensa noin sata vuotta.”

Rakennusvaiheessa projekti vaati saumatonta yhteistyötä kaikkien osapuolten kesken. Rakentamisen jälkeen Akukon suoritti tarvittavat akustiset mittaukset muun muassa testaamalla erilaisilla liikuntavälineillä hallin äänieristystä. Mittaustuloksien perusteella voitiin todeta projektin onnistuneen mainiosti.

”Tämä projekti oli todella mielenkiintoinen ja haastava. Olen todella iloinen, että saimme olla mukana kehittämässä aivan uutta tapaa rakentaa liikuntahalli rakennuksen katolle ja todistaa, että edustamamme tärinäneristystuotteet lunastavat lupauksensa vaativissa, projekteissa.” toteaa Tuomas Laitinen tyytyväisenä.

Lue lisää Arcadahallenista:

Projektiuutiset verkkolehti >>

Akukonin webbisivut >>

Jaa tämä sivu