Christian Bernerin sivuilla käytetään evästeitä. Hyväksy evästeiden käyttö, niin webbisivut toimivat paremmin. Lue lisää

Etsi Tuotteet

Tuotteet

Etsi Valmistajat

Valmistajat
Viimeksi päivitetty: 19-02-28 | 10.48

Suomen kansallismuseo – museo täynnä historian aarteita

Kuva:Suomen Kansallismuso

Kansallismuseo on ikkuna menneeseen, tähän päivään ja tulevaisuuteen - korvaamaton, lumoava ja yllätyksellinen. Myös Christian Bernerillä on osuutta historian taltioimisessa tuleville sukupolville. Suomen Kansallismuseon konservointikeskuksesta löytyy Christian Bernerin toimittama Martin Christin kylmäkuivuri, jonka avulla kuivataan suuriakin esineitä kansallismuseon kokoelmiin.

Itämeren kulttuuriperinnön vaalimiseksi tarvittiin laitteistoa, jonka avulla pystyttiin kuivaamaan Itämerestä nostettuja esineitä. Suomen Kansallismuseon merentutkimusosaston konservointikeskus hankki Christian Bernerin toimittaman kylmäkuivurin uusiin toimitiloihinsa Vantaalle.

Meren syvyydestä museon kokoelmiin

Kansallismuseon konservointikeskus käsittelee meriarkeologisia löytöjä, kuten hylkyjä ja muuta vettynyttä orgaanista aineistoa, jonka kuivaamiseen tarvitaan erikoislaitteita. Christian Bernerin asiantuntijan avulla kylmäkuivurin toimittajaksi valikoitui Martin Christ Saksasta. Heidän hyvät referenssinsä Ruotsista vakuuttivat: Martin Christ -kylmäkuivurilla on tehty merestä löydettyjen esineiden, kuten esimerkiksi ruuhien kuivauksia onnistuneesti.

Projekti käynnistyi vuoden 2015 lopulla ja hankintaneuvotteluiden jälkeen Kansallismuseon henkilöstöä oli mukana tutustumassa Martin Christin tehtaaseen Saksan Osterodessa. Samalla koeajettiin uusi tuleva laitteisto tehtaalla”, kertoo asiantuntija Timo Kekki Christian Berneriltä.

Kylmäkuivurin malliksi valikoitui Lyotube Delta, jonka etuna oli sekä koko että jaettavuus kahteen osaan kahdeksi erilliseksi laitteeksi. Kylmäkuivurin kammion kokonaispituus on viisi metriä ja jaettavat kammiot kumpikin 2,5 metriä.

Kylmäkuivurin sisälle rakennettiin siirreltäviä hyllyjä, joiden avulla pystytään joustavasti kylmäkuivaamaan erikokoisia esineitä. Kylmäkuivaus on pitkä prosessi ja isojen esineiden kuivaaminen saattaa kestää jopa yli puoli vuotta. Kylmäkuivurin useat käyttömahdollisuudet tehostavat konservatorion toimintaa kansallisaarteiden pelastamiseksi, koska laitteen kahdessa kammiossa voi kuivata yhtäaikaisesti useita pienempiä esineitä.

Onnistunut laitehankinta moninkertaistaa kapasiteetin

Kansallismuseon konservointikeskuksessa iloitaan uudesta kylmäkuivurista, jonka avulla yhä useampi esine päätyy kokoelmiin entistä nopeammin.

Laite vastaa toiveitamme ja moninkertaistaa kapasiteettimme hylkylöytöjen ja muun vettyneen orgaanisen materiaalin konservointiin. Toista vastaavaa ei Suomessa ole, joten olemme edelläkävijä tällä saralla”, kertoo Eero Ehanti Kansallismuseon konservointipalveluista.

Christian Bernerille tyytyväinen asiakas on kunnia-asia. Teknisenä laitetoimittajana on perehdyttävä myös asiakkaan toimialaan, ymmärrettävä pienimmätkin nyanssit ja antaa paras ratkaisu asiakkaan ongelmaan. Christian Bernerin toimittamien teknisten laitteiden toiminta ei ole aina suurelle yleisölle tiedossa tai nähtävillä, mutta vaikutus näkyy monessa kohteessa epäsuorasti – kuten myös Kansallismuseon esineistössä.

Kansallismuseon projekti oli todella mielenkiintoinen kokonaisuus. Projektissa oli useita vaiheita aina neuvotteluista laitetestaukseen. Myös meriarkeologian vaatimukset kuivurille ja sen toiminnalle asetti omat haasteensa, jotka pystyimme ratkaisemaan yhdessä laitetoimittajan kanssa. Christian Bernerin rooli Suomen Kansallismuseon toiminnassa on tavallaan ”taustajoukoissa” - teknisenä laitetoimittajana autamme osaltamme konservatoriota säilyttämään osan kulttuurihistoriallisia aarteita Suomen merkittävimmän museon kokoelmissa”, iloitsee Timo Kekki Christian Berneriltä.

Haluatko lisätietoa? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

timo.kekki@christianberner.com

Puh. +358 400 604 625

---

Suomen Kansallismuseo – kurkista menneisyyteen, tähän päivään ja tulevaisuuteen

Kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, jonka tehtävänä on tutkia, kartuttaa ja esitellä aineellista kulttuuriperintöä. Kansallismuseo toimii Suomen kulttuurihistoriallisena keskusmuseona

 

Kuva:Suomen Kansallismuseo konservointi

Jaa tämä sivu