Christian Bernerin sivuilla käytetään evästeitä. Hyväksy evästeiden käyttö, niin webbisivut toimivat paremmin. Lue lisää

Etsi Tuotteet

Etsi Valmistajat

Viimeksi päivitetty: 21-02-23 | 9.04

Case story: Uusia koteja entisen Sibelius-Akatemian tiloihin Töölöössä

Sibelius-Akatemiasta tasokkaiksi asunnoiksi

Christian Berner sai olla mukana varsin mielenkiintoisessa projektissa, jossa yhdistyivät toimitilojen saneeraus asuinkäyttöön sekä äänen ja runkomelun vaimentaminen. Erityisen mielenkiintoiseksi projektin teki, että pala suomalaista musiikkihistoriaa saneerattiin asuintaloksi.

Vuonna 1931 valmistunut art deco-tyylinen rakennus sijaitsee kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurillisesti arvokkaassa Taka-Töölössä kantakaupungin välittömässä läheisyydessä. Talo on toiminut musiikin ammatillisena oppilaitoksena, Sibelius-Akatemiana.

Pala musiikin historiaa saneerattiin laadukkaiksi asuintiloiksi vanhaa kunnioittaen

Sibelius-Akatemia siirtyi muutama vuosi sitten pois vanhoista tiloistaan Töölönkatu 28:sta Pohjoiselle Rautatienkadulle. Entiset tilat remontoitiin asumiseen sopivaksi, siten että julkisivut ja rakenteet pyrittiin säilyttämään kutakuinkin ennallaan ja talon henki säilyy mahdollisimman alkuperäisenä. Muutostyö tehtiin pieteetillä, esimerkiksi osa ikkunoista uusittiin vanhan mallin mukaisina ja niiden alkuperäinen väritys palautettiin.

Asuntojen suunnittelussa pyrittiin normaalia korkeampaan laatutasoon. Vanhaan rakennukseen valmistui mm. kaksikerroksisia asuntoja, jotka poikkeavat normaalista asuntotarjonnasta keskustassa. Vanhojen toimitilojen saneeraus asuinkäyttöön asettaa myös uusia vaatimuksia tiloille ja akustiikan osalta oli otettava huomioon askeläänten ja runkomelun vaimentaminen. Koska kyseessä on vanha rakennus, tehtiin suunnitelmat yhdessä museoviraston, kaavoittajien ja erikoissuunnittelijoiden kanssa.

Toimitilasta asuintaloksi -projekti asettaa uudet vaatimukset askeläänten ja runkomelun vaimennukselle

Toimitilojen muuttaminen asuintiloiksi vaatii myös äänenvaimentamisen osaamista. Historiallisesti merkittävän 1930-luvulla rakennetun talo kätkee sisäänsä myös modernia tekniikkaa: askelääniä vaimennettiin kelluvalla laatalla, joka on perustettu Sylomer-kaistojen varaan.

Sylomer on Getzner Werkstoffe GmBH:n valmistamaa polyuretaania, jolla voidaan vaimentaa tärinää ja runkomelua. Sylomer-materiaalia on montaa eri laatua ja jokainen Sylomer-laatu kestää eri verran kuormaa: pehmeimmät 0,065 N/mm² kun taas jäykimmät 1,2 N/mm². Kun materiaali on valittu oikein, päällä oleva massa puristaa sitä n. 10% paksuudesta mitattuna. Tällä päästään esimerkiksi 12,5mm paksulla materiaalilla alle 20Hz:n ominaistaajuudelle. Tämä on hyvä lukema kelluvilla lattioilla. Sen seurauksena kopinat pysähtyvät pintalaattaan ja viereisten kerrosten asukkaat nauttivat hiljaisista tiloista.

Kuvat: A-Konsultit

Ota yhteyttä

Anton Sutinen
Anton Sutinen
Tuotepäällikkö, Tärinäneristys

Jaa tämä sivu